Thursday, January 6, 2022

Olika former av uppsatser

Olika former av uppsatser



En övertygande uppsats bör vara mycket tuff och inflytelserik. Precis som berättande essäer låter de dig vara mer kreativ än de flesta akademiska skrifter, men de är mer fokuserade än berättande essäer, olika former av uppsatser. Exempel på politisk uppsats: The Era of Easier Voting for Disabled People Is Over av Sarah Katz. När det kommer till en redogörelseuppsats, tänk på att den syftar till en uppskattning av ämnet ur din synvinkel. Genom att skriva det visar du att du är det olika former av uppsatser bra på något och att du är säker på att din åsikt i slutändan stämmer. Ju mer du försöker, desto bättre blir du.





Innehållsförteckning



Publicerad den 4 september av Jack Caulfield. Reviderad den 6 december, En uppsats är en fokuserad skrift som är utformad för att informera eller övertyga. Det finns många olika typer av uppsatser, men de definieras ofta i fyra kategorier: argumenterande, förklarande, berättande och beskrivande uppsatser. Argumenterande och förklarande essäer fokuseras på olika former av uppsatser information och att göra tydliga poänger, medan berättande och beskrivande essäer handlar om att utöva kreativitet och skriva på ett intressant sätt. På universitetsnivå är argumenterande uppsatser den vanligaste typen. På gymnasiet och högskolan, olika former av uppsatser kommer också ofta att behöva skriva textanalysuppsatser, som testar dina färdigheter i närläsning och tolkning.


Innehållsförteckning Argumenterande essäer Expository essäer Berättande essäer Beskrivande essäer Textanalys essäer Vanliga frågor om typer av uppsatser. En argumenterande uppsats presenterar ett utökat, evidensbaserat argument. Det kräver ett starkt avhandlingsuttalande - en tydligt definierad hållning till ditt ämne. Ditt mål är att övertyga läsaren av din avhandling med hjälp av bevis som citat och analys. Argumenterande uppsatser testar din förmåga att forska och presentera din egen ståndpunkt i ett ämne. Detta är den vanligaste typen av uppsats på högskolenivå - de flesta uppsatser du skriver kommer att involvera någon form av argumentation.


Exemplet nedan är ett stycke från huvuddelen av en argumenterande uppsats om effekterna av internet på utbildning. Mus olika former av uppsatser det för att lära sig mer, olika former av uppsatser. Lärare har uppenbarligen inte fel när de ser användningen av Wikipedia som allestädes närvarande bland sina elever; men påståendet att det motverkar engagemang med akademiska källor kräver ytterligare utredning. Denna punkt behandlas som självklar av många lärare, men Wikipedia själv uppmuntrar uttryckligen eleverna att titta på andra källor. Faktum är att för många studenter är Wikipedia deras första möte med begreppen citering och hänvisning. Användningen av Wikipedia har därför en positiv sida som förtjänar djupare överväganden än den ofta får.


En expository uppsats ger en tydlig, fokuserad förklaring av ett ämne. Expository essäer testar din förtrogenhet med ett ämne och din förmåga att organisera och förmedla information. De är vanliga olika former av uppsatser på gymnasiet eller i tentafrågor på högskolenivå. Introduktionen av en expository essä anger ditt ämne och ger lite allmän bakgrund, olika former av uppsatser, organet presenterar detaljerna och slutsatsen sammanfattar den information som presenteras. Ett typiskt stycke från en uppsats om uppfinningen av tryckpressen visas nedan.


Uppfinningen av tryckpressen förändrade denna situation dramatiskt. Johannes Gutenberg, som hade arbetat som guldsmed, använde sina kunskaper om metaller i formgivningen av pressen. Han gjorde sin typ av en legering av bly, tenn och antimon, vars hållbarhet möjliggjorde pålitlig produktion av högkvalitativa böcker. Denna nya teknik gjorde att texter kunde reproduceras och spridas i mycket större skala än vad som tidigare varit möjligt. Gutenbergbibeln dök upp på s, och ett stort antal tryckpressar växte upp över hela kontinenten under de följande decennierna. En berättande essä är en som berättar en historia. Det här är vanligtvis en berättelse om en personlig upplevelse du haft, men det kan också vara en fantasifull utforskning av något du inte har upplevt.


Berättande essäer testar din förmåga att bygga upp en berättelse på ett engagerande, välstrukturerat sätt, olika former av uppsatser. De är mycket mer personliga och kreativa än andra typer av akademiskt skrivande. Att skriva ett personligt uttalande för en ansökan kräver samma färdigheter som en berättande uppsats. Sedan grundskolan har jag alltid gillat ämnen som naturvetenskap och matematik framför humaniora. Olika former av uppsatser Instinkten var alltid att tänka på dessa ämnen som mer solida och seriösa än klasser som engelska. Om det inte fanns något rätt svar, tänkte jag, varför bry sig? Men nyligen hade jag en upplevelse som lärde mig att mina akademiska intressen är mer flexibla än jag trodde: jag tog min första filosofiklass.


Innan jag gick in i klassrummet var jag skeptisk. Jag väntade utanför med de andra eleverna och undrade vad exakt filosofi skulle innebära – jag hade verkligen ingen aning. Jag föreställde mig något ganska abstrakt: långa, uppstyltade samtal som funderade över meningen med livet. Men det jag fick var något helt annat. En ung man i jeans, Mr. Och snarare än att dra in oss i pedantiska argument om oklara filosofiska punkter, engagerade Rob oss på vår nivå. För att prata fri vilja tittade vi på våra egna val. För att prata etik tittade vi på dilemman vi själva hade ställts inför. Jag lärde mig att om jag släpper mina förutfattade meningar kan jag faktiskt få ut mycket av ämnen jag tidigare avvisat.


Klassen lärde mig – på mer än ett sätt – att se på saker med ett öppet sinne. En beskrivande uppsats ger en detaljerad sensorisk beskrivning av något. Precis som berättande essäer låter de dig vara mer kreativ än de flesta akademiska skrifter, men de är mer fokuserade än berättande essäer. Du kan beskriva en specifik plats eller föremål, snarare än att berätta en hel historia. En beskrivande olika former av uppsatser kan vara ganska löst strukturerad, men den bör vanligtvis börja med att introducera föremålet för din beskrivning och avsluta med att rita en helhetsbild av det. Det viktiga är att använda noggranna ordval och bildspråk för att skapa en originell beskrivning av ditt objekt. På söndagseftermiddagar spenderar jag gärna min tid i trädgården bakom mitt hus.


Trädgården är smal men lång, en grön korridor som sträcker sig från husets baksida, och jag sitter på en gräsmatta längst in för att läsa och koppla av. Jag är i min olika former av uppsatser fridfullt paradis: trädets skugga, olika former av uppsatser, känslan av gräset på mina fötter, den milda aktiviteten hos fiskarna i dammen bredvid mig. Min katt korsar trädgården smidigt och hoppar upp på staketet för att undersöka den från ovan. Från sin sittplats kan han vaka över sitt olika former av uppsatser kungariket och håll koll på grannarna. Därmed är jag ensam kvar med fisken, vars hela värld är dammen vid mina fötter, olika former av uppsatser.


Fisken utforskar dammen varje dag som för första gången, provocerar och inspekterar varje sten, olika former av uppsatser. Jag känner ibland likadant med att sitta här i trädgården; Jag känner platsen bättre än någon annan, men när jag återvänder känner jag mig fortfarande tvungen att uppmärksamma alla dess detaljer och nyheter – en ny fågel som sitter i trädet, gräsets tillväxt och rörelsen hos insekterna som den skyddar... När jag sitter ute i trädgården känner jag mig lugn. Jag känner mig hemma. Och ändå känner jag alltid att det finns mer att upptäcka. Gränserna för min trädgård må vara små, men det finns en hel värld i den, och det är en jag aldrig kommer att tröttna på att bo i.


Även om varje uppsatstyp testar dina skrivfärdigheter, testar vissa uppsatser också din förmåga att läsa noggrant och kritiskt. En retorisk analys tittar på en övertygande text t.ex. ett tal, en uppsats, en politisk tecknad serie när det gäller de retoriska redskapen den använder och utvärderar deras effektivitet. Inledningen av en retorisk analys presenterar texten, lite bakgrundsinformation och ditt examensarbete; kroppen omfattar själva analysen; och slutsatsen avslutar din analys av texten och betonar dess relevans för bredare frågor.


Exemplet nedan är från en retorisk analys av Martin Luther King Jr. En litterär analysuppsats presenterar en närläsning av ett litteraturverk – t.ex. Det är inte bara en bokreportage eller en recension, utan en fördjupad tolkning av texten. Litterär analys tittar på saker som miljö, karaktärer, teman och bildspråk. Målet är att noggrant analysera vad författaren förmedlar och hur. Inledningen av en litterär analysuppsats presenterar texten och bakgrunden, olika former av uppsatser, och ger ditt avhandlingsutlåtande; Brödtexten består av närläsningar av texten med citat och analys till stöd för ditt argument; och avslutningen betonar vad ditt förhållningssätt säger oss om texten.


Håll muspekaren över exemplet nedan, introduktionen till en litterär analysuppsats om Frankenstein för att lära dig mer. I denna läsning är huvudpersonen Victor Frankenstein en stabil representation av den moderna vetenskapens känslolösa ambition genom hela romanen. Den här uppsatsen hävdar dock att det långt ifrån ger en stabil bild av karaktären, olika former av uppsatser, Shelley använder skiftande narrativa perspektiv för att skildra Frankenstein i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter. De allra flesta uppsatser skrivna på universitet är någon slags argumenterande uppsats. Nästan allt akademiskt skrivande involverar att bygga upp ett argument, även om andra typer av uppsatser kan tilldelas i sammansättningsklasser.


En argumenterande uppsats tenderar att vara en längre uppsats som involverar oberoende forskning och syftar till att föra ett originellt argument om ett ämne. Dess avhandling olika former av uppsatser gör ett kontroversiellt påstående som måste stödjas på ett objektivt, evidensbaserat sätt. Snarare, olika former av uppsatser, det syftar till att förklara något t.ex. Expository essäer är ofta kortare uppdrag och förlitar sig mindre på forskning. Den viktigaste skillnaden är att en berättande essä är designad för att berätta en komplett historia, medan en beskrivande essä är avsedd att förmedla en intensiv beskrivning av en viss plats, objekt eller koncept.


Berättande och beskrivande essäer låter dig skriva mer olika former av uppsatser och kreativt än andra typer av uppsatser och liknande skrivfärdigheter kan gälla båda. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator, olika former av uppsatser. Home Knowledge Base Essay De fyra huvudtyperna av uppsats Snabbguide med exempel. De fyra huvudtyperna av uppsats Snabbguide med exempel Olika former av uppsatser den 4 september av Jack Caulfield. Uppsatstyp Färdigheter testad Exempel prompt Argumenterande Bilda en åsikt via forskning Att bygga ett evidensbaserat argument Har internets framväxt haft en positiv eller negativ inverkan på utbildningen?


Expository Kunskap om ett ämne Kommunicera information tydligt Förklara hur uppfinningen av tryckpressen förändrade det europeiska samhället på 1400-talet. Berättande Kreativ språkanvändning Presentera en övertygande berättelse Skriv om en upplevelse där du lärde dig något om dig själv. Beskrivande Kreativ språkanvändning Beskriva sensoriska detaljer Beskriv ett objekt som har sentimentalt värde för dig. Här är varför studenter älskar Scribbrs korrekturläsningstjänster Trustpilot. Jag känner ibland likadant med att sitta här i trädgården; Jag känner platsen bättre än någon annan, men när jag återvänder känner jag mig fortfarande tvungen att uppmärksamma alla dess detaljer och nyheter – en ny fågel uppflugen i trädet, gräsets tillväxt och rörelsen hos insekterna som den skyddar... Sitter. ute i trädgården känner jag mig lugn.





pygmalion essäfrågor



Det kan fokusera på olika saker eller olika ursprung. Här ska du fördjupa dig i ämnet för att få förståelsen för vad det är, hur människor uppfattar det, vad det förknippas med. Denna typ av uppsats syftar till att uppehålla sig vid skillnader och likheter mellan två objekt, händelser, saker, etc. Läsaren ska få en tydlig förståelse för vad vissa saker har gemensamt och vad som är annorlunda med dem. Författaren måste vara välinformerad om båda ämnena för att ge läsaren en tydlig jämförelse av de två ämnena. Denna typ av uppsats är avsedd att fokusera på sekvensen av en händelse och resultatet av den. Det påminner en del om en studie där man ska visa vilken orsak som har lett till ett visst resultat.


Om det finns fler orsaker än resultat eller färre orsaker än resultat måste författaren utforska dem separat. För att skriva en bra uppsats av den typen är det nödvändigt att studera verken om liknande ämnen för att få en bättre förståelse för hur sådan forskning görs. Denna typ av uppsats syftar till att berätta en historia om en viss händelse i en persons liv. Det kan vara en rolig festival eller att titta på en bra film på bio, vardagsaktiviteter eller att besöka ett annat land. I en sådan uppsats är du fri att uttrycka din personliga inställning till saker som påverkade dig, platser som du gillade eller personer du var med.


Det skrivs vanligtvis i första person med en frekvent användning av "I. När det kommer till en processuppsats kan man hitta vissa likheter med en orsaksuppsats. Denna typ av papper krävde samma nivå av förståelse för ämnet och hur det fungerar. Det liknar ibland en manual där instruktionerna för att göra något ges. För att skriva denna uppsats bättre ska du om möjligt utföra den beskrivna processen då det är lättare att berätta om något du kan bra och bra på. När det kommer till denna typ av uppsats, bör det noteras att det är ganska användbart för alla studenter på alla utbildningsnivåer.


Det slutliga målet med denna uppsats är att övertala läsaren att inta författarens synvinkel. Det är inte en lätt sak att göra eftersom den här uppsatsen syftar till att manipulera andra människors tankar för att ändra deras inställning till något. För det här skrivandet ska du använda ett fast språk, bevisade fakta och korrekta och levande illustrationer eftersom ett bevis på att ditt argument borde vara felfritt. Borttagen från dessa artiklar kommer din argumenterande uppsats inte att vara tillräckligt övertygande och ditt inflytande på läsaren kommer att vara minimalt. Skickliga skribenter ska vara helt säkra på varje ord de skriver och varje fakta de ger. Det finns inget utrymme för misstag och osäkerhet. Det som gör den här typen av uppsatser svårare är att du måste vara redo att kämpa mot motsatta idéer, och din uppsats bör innehålla motgiften till kritikerna av din synpunkt.


Denna typ av uppsats fokuserar på svaga och starka egenskaper hos något. Det syftar till att ge en egenskap hos ämnet för att göra läsaren medveten om vad du anser vara bra eller dåligt med det. Dessa papper brukar uppehålla sig vid hur något görs eller skrivs. Lyckades författaren göra det korrekt eller inte? Var hans arbete övertygande? Var han framgångsrik i att leverera sitt budskap till publiken? Det här är frågorna du måste svara på i din uppsats. Svårigheten med denna uppsats ligger i det faktum att du måste vara välinformerad och ha en djup förståelse för essensen av ämnet du kritiserar.


När det kommer till en expository essä, kom ihåg att den syftar till en uppskattning av ämnet från din synvinkel. Det är därför som det kräver forskning. Det är inte en lätt typ av uppsats eftersom din kunskap om ämnet måste baseras inte bara på informationen du får från någon annan utan mest på din egen erfarenhet. Denna typ av uppsats kan ge dig färdigheter i att organisera och sätt att göra din egen forskning. Denna praxis är inte på något sätt särskilt viktig eftersom den kan leda dig till resultat som kan vara banbrytande.


Det kan ta mycket tid, men det är värt att göra. Överraskande nog gör denna funktion detta papper enklare på samma gång. Faktum är att det är bekvämare att skriva om något du kan väl och något du är säker på än att gräva i informationen som har fåtts från någon annan. Kanske kan du bidra med något nytt i ämnet och visa något som aldrig setts förut. Glöm inte att din åsikt är grunden för din uppsats. Din uppsats bör dock vara lång och välskriven. Denna typ av uppsats är motsatsen till en argumenterande uppsats. Det syftar till att helt förändra läsarnas synvinkel och ta författarens som ett axiom. Det är en starkare och svårare typ av uppsats då den kräver bättre förståelse för ämnet och goda kunskaper i att kritisera opponenterna.


I de flesta fall handlar övertygande essäer om ämnen som är relevanta här och idag. En övertygande uppsats bör vara mycket tuff och inflytelserik. Genom att skriva det visar du att du är riktigt bra på något och att du är säker på att din åsikt i slutändan stämmer. Du kan förlora din publik i samma ögonblick som du förlorar din integritet. Kom ihåg att din uppsats måste vara solid som en vägg eftersom dina personliga egenskaper inte har något inflytande på en läsare. Det spelar ingen roll hur du ser ut, talar eller bär. Dina enda vapen är ord. Din publik borde vilja acceptera din synpunkt som den enda som är vettig.


Det är ingen lätt uppgift att göra. Det är därför det kräver mycket övning. Det är en lång väg att behärska ditt språk för att påverka andra människor med det, men denna färdighet är mycket viktig i många aspekter av livet. Oroa dig inte om dina första resultat inte kommer att vara tillräckligt bra. Ju mer du försöker, desto bättre blir du. Dessa är de vanligaste typerna av uppsatser som är utbredda i det akademiska livet. Var och en av dem kräver vissa färdigheter och talanger. Vår tjänst är en perfekt hjälpare för de som är i behov. Våra essäförfattare kan hantera vilken uppsats som helst, om vilket ämne som helst, oavsett längd. Vårt rykte är obestridligt, så alla problem med ditt akademiska skrivande är vårt jobb! Beställ nu.


Hem Så fungerar det Priser Bloggrecensioner Uppsatsexempel Beställ nu. Typer av uppsatser. En uppsats syftar till att visa din personliga åsikt om ämnet. Den ska också innehålla ett budskap att förmedla, och det är att ha ett syfte. Ditt mål är att övertyga läsaren av din avhandling med hjälp av bevis som citat och analys. Argumenterande uppsatser testar din förmåga att forska och presentera din egen ståndpunkt i ett ämne. Detta är den vanligaste typen av uppsats på högskolenivå - de flesta uppsatser du skriver kommer att involvera någon form av argumentation.


Exemplet nedan är ett stycke från huvuddelen av en argumenterande uppsats om effekterna av internet på utbildning. Håll muspekaren över den för att lära dig mer. Lärare har uppenbarligen inte fel när de ser användningen av Wikipedia som allestädes närvarande bland sina elever; men påståendet att det motverkar engagemang med akademiska källor kräver ytterligare utredning. Denna punkt behandlas som självklar av många lärare, men Wikipedia själv uppmuntrar uttryckligen eleverna att titta på andra källor. Faktum är att för många studenter är Wikipedia deras första möte med begreppen citering och hänvisning. Användningen av Wikipedia har därför en positiv sida som förtjänar djupare överväganden än den ofta får. En expository uppsats ger en tydlig, fokuserad förklaring av ett ämne.


Expository essäer testar din förtrogenhet med ett ämne och din förmåga att organisera och förmedla information. De tilldelas vanligtvis på gymnasiet eller i provfrågor på högskolenivå. Introduktionen av en expository essä anger ditt ämne och ger lite allmän bakgrund, kroppen presenterar detaljerna och slutsatsen sammanfattar den information som presenteras. Ett typiskt stycke från en uppsats om uppfinningen av tryckpressen visas nedan. Uppfinningen av tryckpressen förändrade denna situation dramatiskt. Johannes Gutenberg, som hade arbetat som guldsmed, använde sina kunskaper om metaller i formgivningen av pressen.


Han gjorde sin typ av en legering av bly, tenn och antimon, vars hållbarhet möjliggjorde pålitlig produktion av högkvalitativa böcker. Denna nya teknik gjorde att texter kunde reproduceras och spridas i mycket större skala än vad som tidigare varit möjligt. Gutenbergbibeln dök upp på s, och ett stort antal tryckpressar växte upp över hela kontinenten under de följande decennierna. En berättande essä är en som berättar en historia. Det här är vanligtvis en berättelse om en personlig upplevelse du haft, men det kan också vara en fantasifull utforskning av något du inte har upplevt.


Berättande essäer testar din förmåga att bygga upp en berättelse på ett engagerande, välstrukturerat sätt. De är mycket mer personliga och kreativa än andra typer av akademiskt skrivande. Att skriva ett personligt uttalande för en ansökan kräver samma färdigheter som en berättande uppsats. Sedan grundskolan har jag alltid gillat ämnen som naturvetenskap och matematik framför humaniora. Min instinkt var alltid att tänka på dessa ämnen som mer solida och seriösa än klasser som engelska. Om det inte fanns något rätt svar, tänkte jag, varför bry sig? Men nyligen hade jag en upplevelse som lärde mig att mina akademiska intressen är mer flexibla än jag trodde: jag tog min första filosofiklass.


Innan jag gick in i klassrummet var jag skeptisk. Jag väntade utanför med de andra eleverna och undrade vad exakt filosofi skulle innebära – jag hade verkligen ingen aning. Jag föreställde mig något ganska abstrakt: långa, uppstyltade samtal som funderade över meningen med livet. Men det jag fick var något helt annat. En ung man i jeans, Mr. Och snarare än att dra in oss i pedantiska argument om oklara filosofiska punkter, engagerade Rob oss på vår nivå. För att prata fri vilja tittade vi på våra egna val. För att prata etik tittade vi på dilemman vi själva hade ställts inför. Jag lärde mig att om jag släpper mina förutfattade meningar kan jag faktiskt få ut mycket av ämnen jag tidigare avvisat.


Klassen lärde mig – på mer än ett sätt – att se på saker med ett öppet sinne. En beskrivande uppsats ger en detaljerad sensorisk beskrivning av något. Precis som berättande essäer låter de dig vara mer kreativ än de flesta akademiska skrifter, men de är mer fokuserade än berättande essäer. Du kan beskriva en specifik plats eller föremål, snarare än att berätta en hel historia. En beskrivande uppsats kan vara ganska löst strukturerad, men den bör vanligtvis börja med att introducera föremålet för din beskrivning och avsluta med att rita en helhetsbild av det. Det viktiga är att använda noggranna ordval och bildspråk för att skapa en originell beskrivning av ditt objekt. På söndagseftermiddagar spenderar jag gärna min tid i trädgården bakom mitt hus. Trädgården är smal men lång, en grön korridor som sträcker sig från husets baksida, och jag sitter på en gräsmatta längst in för att läsa och koppla av.


Jag är i mitt lilla fridfulla paradis: trädets skugga, känslan av gräset på mina fötter, fiskens milda aktivitet i dammen bredvid mig. Min katt korsar trädgården smidigt och hoppar upp på staketet för att undersöka den från ovan. Från sin abborre kan han vaka över sitt lilla kungarike och hålla ett öga på grannarna. Därmed är jag ensam kvar med fisken, vars hela värld är dammen vid mina fötter. Fisken utforskar dammen varje dag som för första gången, provocerar och inspekterar varje sten. Jag känner ibland likadant med att sitta här i trädgården; Jag känner platsen bättre än någon annan, men när jag återvänder känner jag mig fortfarande tvungen att uppmärksamma alla dess detaljer och nyheter – en ny fågel som sitter i trädet, gräsets tillväxt och rörelsen hos insekterna som den skyddar...


När jag sitter ute i trädgården känner jag mig lugn. Jag känner mig hemma. Och ändå känner jag alltid att det finns mer att upptäcka. Gränserna för min trädgård må vara små, men det finns en hel värld i den, och det är en jag aldrig kommer att tröttna på att bo i. Även om varje uppsatstyp testar dina skrivfärdigheter, testar vissa uppsatser också din förmåga att läsa noggrant och kritiskt. En retorisk analys tittar på en övertygande text t.ex.

No comments:

Post a Comment