Monday, February 28, 2022

En redogörelseuppsats

En redogörelseuppsats



Följ dessa 6 steg för en stark styckestruktur. Anna H. Yen Cabag. Innan du börjar skriva din uppsats, se till att du har tillräckligt med bevis och trovärdig information för att förklara din idé. En redogörelseuppsats kan verka som en beskrivande en redogörelseuppsats men det är annorlunda än det. Ju bättre du blir på att skriva en uppsats, desto bättre är dina chanser att få ett högre betyg eller komma in på de bästa skolorna. Inkludera så mycket bevis du kan för att stödja din avhandling, en redogörelseuppsats.





6 typer av expository essäer



Publicerad den 14 juli av Jack Caulfield. Reviderad den 15 oktober, Expository essäer är vanligtvis korta uppgifter som är avsedda att testa dina kompositionsfärdigheter eller din förståelse för ett ämne. De tenderar att involvera mindre forskning och originella argument än argumenterande essäer. Innehållsförteckning När ska du skriva en uppsats? Hur man närmar sig en expository essä Introducera din uppsats Skriva kroppsstyckena Avsluta din uppsats Vanliga frågor om expository essäer. I skolan och på universitetet kan du behöva skriva uppsatser som övningar i klassen, provfrågor eller kursuppgifter, en redogörelseuppsats. Överväg anvisningarna nedan.


Istället är ditt mål att ge en informativ och balanserad förklaring av ditt ämne. Strukturen på din expository uppsats kommer att variera beroende på omfattningen av din uppgift och kraven på ditt ämne. En vanlig struktur för en kort expository uppsats består av fem stycken: en inledning, tre kroppsstycken och en slutsats. Scribbr Plagiat Checker. Som alla uppsatser, en redogörelseuppsats, en expository uppsats börjar med en introduktion. På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Medeltiden i Europa minns ofta som en tid av intellektuell och politisk stagnation. Före renässansen hade den genomsnittliga personen mycket begränsad tillgång till böcker och var osannolikt att vara läskunnig.


Uppfinningen av tryckpressen på 1400-talet möjliggjorde mycket mindre begränsad informationscirkulation i Europa, vilket banade vägen för reformationen. Brödtexten i din uppsats är där du täcker ditt ämne på djupet. Den består ofta av tre stycken, men kan vara fler för en längre uppsats. Olika ämnen alla relaterade till uppsatsens övergripande ämne bör presenteras i en logisk ordning, med tydliga övergångar mellan stycken. Håll muspekaren över olika delar av exempelstycket nedan för att se hur ett kroppsstycke är en redogörelseuppsats. Uppfinningen av tryckpressen förändrade denna situation dramatiskt. Johannes Gutenberg, som hade arbetat som guldsmed, en redogörelseuppsats, använde sina kunskaper om metaller i formgivningen av pressen.


Han gjorde sin typ av en legering av bly, en redogörelseuppsats, tenn och antimon, vars hållbarhet möjliggjorde tillförlitlig produktion av högkvalitativa böcker. Denna nya teknik gjorde att texter kunde reproduceras och spridas i mycket större skala än vad som tidigare varit möjligt. Gutenbergbibeln dök upp på s, och ett stort antal tryckpressar växte upp över hela kontinenten under de följande decennierna. Slutsatsen av en expository uppsats tjänar till att sammanfatta ämnet som diskuteras. Den ska inte presentera någon ny information eller bevis, utan ska istället fokusera en redogörelseuppsats förstärker de synpunkter som hittills gjorts. I grund och botten är din slutsats en redogörelseuppsats att avrunda uppsatsen på ett engagerande sätt.


Uppfinningen av tryckpressen var viktig inte bara när det gäller dess omedelbara kulturella och ekonomiska effekter, utan också när det gäller dess stora inverkan på politik och religion i hela Europa. Under århundradet efter uppfinningen av tryckpressen gav medeltidens relativt stillastående intellektuella atmosfär vika för reformationens och renässansens sociala omvälvningar. En enda teknisk innovation hade bidragit till den totala omformningen av kontinenten. En redogörelseuppsats expository essay är en bred form som varierar i längd efter uppdragets omfattning. Expository essäer tilldelas ofta en redogörelseuppsats en skrivövning eller som en del av ett prov, i vilket fall en uppsats på fem stycken med runt ord kan vara lämplig.


En expository essä är en vanlig uppgift i gymnasie- och universitetssammansättningsklasser. Det kan vara tilldelat en redogörelseuppsats kurser, i klassen eller som en del av ett prov. Ibland kanske du inte blir tillsagd uttryckligen att skriva en uppsats. En argumenterande uppsats tenderar att vara en längre uppsats som involverar oberoende forskning och syftar till att föra ett originellt argument om ett ämne. Dess avhandlingsuttalande gör ett kontroversiellt påstående som måste stödjas på ett objektivt, evidensbaserat sätt, en redogörelseuppsats. Det syftar snarare till att förklara något t.ex. Expository essäer är ofta kortare uppdrag och förlitar sig mindre på forskning.


Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Home Knowledge Base Essay Hur man skriver en expository essä. Hur man skriver en uppsats Publicerad den 14 juli av Jack Caulfield. Vad är ditt plagiatpoäng? Jämför din tidning med över 60 miljarder webbsidor och 30 miljoner publikationer. Hur lång är en expository uppsats? När skriver jag en uppsats? Är den här artikeln till hjälp? Jack Caulfield Jack är en britt baserad i Amsterdam, med en MA i jämförande litteratur, en redogörelseuppsats.


Han skriver och redigerar för Scribbr, och läser mycket böcker på fritiden. Andra elever gillade också. Hur man skriver ett stycke Varje stycke i din uppsats bör fokusera på en central punkt. Följ dessa 6 steg för en stark styckestruktur. Hur man skriver ämnesmeningar En ämnesmening sammanfattar huvudpoängen i varje stycke. Använd ämnesmeningar för att strukturera dina idéer och hålla dina stycken fokuserade. Det är den vanligaste uppsatstypen på universitetet.





romeo och julia essä om ödet



En expository essä kan verka som en beskrivande essä men den skiljer sig från den. På samma sätt ser en argumenterande uppsats liknande ut men det är den inte. En argumenterande uppsats skrivs för att presentera ett argument och för att bevisa en viss synvinkel. Medan expository essäer är skrivna för att ge information, definiera och illustrera ett visst ämne. Det finns sex typer av expository essäer:. Formatet för varje uppsats är i allmänhet detsamma. Den har en introduktion, ett avhandlingsutlåtande, stycken i kroppen och en slutsats. Det som skiljer dessa uppsatser från varandra är syftet med vilket de är skrivna. En typisk uppsats om fem stycken följer mönstret nedan:.


Den redogörande uppsatsstrukturen är inte annorlunda när det gäller avsnitten. Det är dock annorlunda på grund av dess mycket förklarande karaktär. Den förklarar det specifika ämnet i detalj samtidigt som bevisen utvärderas. Innan du börjar skriva din uppsats, se till att du har tillräckligt med bevis och trovärdig information för att förklara din idé. Välj ett intressant och bra expository uppsatsämne att skriva en uppsats om. Ämnet måste vara fängslande och fascinerande nog att omedelbart fångar läsarens uppmärksamhet. En redogörelse för uppsatsen hjälper dig att ge en ordentlig struktur till din uppsats. Tanken med en disposition är att organisera allt innehåll som hjälper till att sammanställa en bra uppsats.


Expository skrivning informerar läsarna eller förklarar ett visst ämne. Att lägga till ett okänt och engagerande faktum hjälper dig därför att fånga din läsare och hålla dem klistrade vid din uppsats. Skapa en bakgrund om ditt ämne för läsarna. Detta kommer att hjälpa dem att förstå ämnet bättre. Var noga uppmärksam på de inledande raderna och ta hänsyn till följande punkter när du skriver ett inledande stycke:. Kroppsstyckena är skrivna för att ge stödjande bevis och för att förklara ämnet i detalj. Varje stycke diskuterar en separat punkt i ämnet. Varje kroppsstycke börjar med en ämnesmening, ger fakta och åsikter för att utöka och förklara ämnet.


Övergångsord används för att logiskt koppla samman styckena och för att bibehålla ett smidigt flöde i uppsatsen. Antalet brödstycken kan variera beroende på ämne. Tänk på följande punkter när du går vidare till uppsatsens brödtext:. För att avsluta din uppsats, börja det avslutande stycket med att upprepa ditt avhandlingsuttalande. Din slutsats bör vara stark och kraftfull för att ge en kortfattad översikt över ditt ämne. Lägg till frågor eller föreslå ytterligare åtgärder för att engagera läsarna. Se till att följande information kommer fram till en effektiv och intressant sammansättning. Glöm inte att revidera din uppsats eftersom en bra grundlig läsning hjälper dig att förfina din uppsats. Revidera din uppsats för att kontrollera följande saker:. Nedan finns några användbara uppsatsämnen och idéer för att underlätta för dig.


Här är några expository essäexempel för att ytterligare förtydliga hur en expository essä ska se ut. Läs uppsatsexemplen och känna till den grundläggande strukturen i denna uppsats. Våra uppsatsförfattare erbjuder hjälp med alla dina problem med att skriva förklarande. Allt du behöver göra är att kontakta oss så hjälper vi dig med ditt akademiska skrivande. Kontakta oss idag för att lägga din beställning och diskutera din uppsats med en expert. Syftet med en uppsats är att ge en balanserad, objektiv beskrivning av ämnet med formatet som möjliggör en tydlig och logisk förklaring istället för att bevisa en poäng eller ge en personlig åsikt.


Expository essäer tilldelas ofta som en skrivövning eller som en del av en tentamen, i vilket fall du vanligtvis får riktlinjer för längd. Du kanske också vill be om hjälp om det behövs med din orduppsats om det aktuella ämnet. Expository essäämnen. Expository Essay Exempel. Expository Essay Outline. Från dina punktanteckningar, organisera dina resultat. Bilda en logisk sekvens av rubriker som du senare kan utöka. En bra översikt kommer att innehålla följande:. Brödtexten i din uppsats kan vara allt från stycken till flera stycken långa. När du komponerar din disposition, skriv ner de olika rubrikerna för dina stycken så att du kan se exakt hur var och en övergår till nästa. Börja med en introduktion, där du inkluderar ditt examensarbete.


Skriv sedan en mening som logiskt övergår till dina kroppsstycken. Ditt bevisstöd kan komma på olika sätt:. Inkludera så mycket bevis du kan för att stödja din avhandling. Men kom ihåg att hålla ditt skrivande tydligt och välriktat genom att fokusera på en nyckelidé per stycke. När du har skrivit ditt första utkast, granska och korrekturläs ditt arbete noggrant. Kontrollera att dina poäng är vettiga och fråga dig själv om den nuvarande layouten är det bästa och mest logiska sättet att presentera din information. Om du hittar några stycken som inte hänger ihop bra, skriv antingen om mer effektiva övergångsmeningar eller hitta en mer lämplig plats för stycket. Att skriva expository essäer är en bra övning i kritiskt tänkande. Du kommer inte bara att lära dig viktiga forskningsfärdigheter, utan du kommer också att kunna samla bevis till stöd för dina påståenden.


För fler skrivtips, kolla in våra guider om hur man skriver en uppsats och hur man skriver en forskningsuppsats för att förfina dina redogörande och övertygande skrivfärdigheter. Tyckte du att inlägget var användbart? Låt oss veta i kommentarerna nedan! Yen Cabag är bloggskribent för TCK Publishing. Hon är också en hemundervisningsmamma, familjecoach och talare för Charlotte Mason-metoden, en pedagogisk filosofi som lägger stor vikt vid klassisk litteratur och mästerverken inom konst och musik. Hon har också skrivit flera böcker, både skönlitteratur och facklitteratur. Hennes passion är att se nästa generation barn bli älskare av läsning och lärande mitt i korta uppmärksamhetsintervall.


En omfattande och användbar guide för att skriva en uppsats. Jag uppskattar det du har skrivit på bloggen. Din e-postadress kommer inte att publiceras. Hur man skriver en uppsats: Typer, tips och ämnen av Yen Cabag 2 kommentarer. För att granska, de vanligaste typerna av uppsatser inkluderar: Berättande Beskrivande Expository Argumentativ I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på expository essäer. Vad är en expositionsuppsats? Här är de vanligaste typerna av expository essäer: Beskrivande eller definitionsessäer Denna typ av expository essäer är avsedd att beskriva en plats, en upplevelse eller ett koncept genom att vädja till sinnena.


Detta kan inkludera följande ämnen: vetenskapliga processer, som ett laboratorieexperiment livsfärdigheter, som att laga mat, baka, reparera eller skapa något naturliga processer, som metamorfos av djur och insekter mekaniska eller tekniska processer, som hur ett piano eller en dator arbete Jämförelseuppsatser Den här uppsatsen jämför och kontrasterar minst två olika saker, platser, personer eller idéer. Orsak-och-verkan-essäer Denna uppsats försöker avslöja förhållandet mellan två objekt, med målet att avgöra om en sak orsakar en annan. Hur man skriver en expository-essä Du kan skriva en expository-essä med följande steg. Definiera ditt examensarbete. Forskning om ditt ämne och gör anteckningar.


Beskriv din uppsats. En bra disposition kommer att innehålla följande: Inledning Kroppsstycken Slutsats Brödtexten i din uppsats kan vara allt från stycken till flera stycken långa. Skriv ditt första utkast. Viktigt: Kom ihåg att inkludera bevismaterial för din uppsats. Ditt bevisstöd kan komma på olika sätt: Fakta: faktiska fakta och kan hjälpa till att bevisa din poäng. Att citera akademiska källor för dessa fakta hjälper dig att etablera din trovärdighet. Logisk: Argument baserade på logik bildas när man härleder något från given information.

No comments:

Post a Comment